På den store scene, blandt blå og grønne kulisser, sidder Kristine Yde henslængt på en sten. Hun er iført en lang finne, for hun har hovedrollen i musicallen Den lille havfrue, opsat i Fredericia Teater. Forestillingen er siden velanmeldt, og en anmelder i Berlingske kalder oplevelsen for “teatermagi”.
Magi er netop en følelse, som mange har oplevet under et besøg på Fredericia Teater, som siden 1983 har huset alt fra små danseopvisninger til store internationale forestillinger - alle med det formål at vække noget helt specielt i tilskueren, noget magisk. I denne artikel får du historien om Fredericia Teater, som efter mange år som hele Danmarks musicalteater desværre måtte erklære sig konkurs i marts 2020.
En hård start
Fredericia er hele Danmarks teaterby, og har været det siden 1832, hvor byens ældste teaterbygning blev opført. Bygningerne lå på hjørnet af Danmarks- og Prinsessegade i Fredericia, og blev dengang kaldt Frederiksklubben. Allerede i 1896 måtte teatret dog give op, og på grund af dårlig økonomi, lukkede de. Det var heldigvis kun for en kort periode, for allerede året efter overtog nogle teaterinteresserede bygningerne, og efter en gennemgribende renovering af hele teatret, åbnede de igen i 1897. Man udvidede og moderniserede senere i 1941.
Schalburgtagen af Fredericia Teater
Fredericia ligger lige i Danmarks navle, bliver i daglig tale kaldt for “hele danmarks knudepunkt”. Og netop grundet Fredericias funktion som knudepunkt, var byen også et samlingspunkt for de tyske tropper under Danmarks besættelse. Senere blev Fredericia havn også udskibningssted for tyske soldater til Østfronten, og det medførte, at der under hele besættelsen blev transporteret et stort antal tyske tropper gennem Fredericia.
Besættelsen i Fredericia kulminerede med ‘Schalburgtage’, hvor tyskerne og deres danske hjælpere indledte den sidste del af besættelsen, og blandt andet saboterede det netop genopførte Fredericia Teater i 1945. Teatret og halvdelen af hjørneejendommen blev tilintetgjort. Efter sabotagen lå Fredericia Teater i mange år hen, som et hul i jorden, og en ærgrelse for byen.
Allerede i 1946 forsøgte teatrets bestyrelse at få en aftale om genopførelse på plads, men det opgav de igen i 1949. Her købte Arbejdernes fællesorganisation i stedet hele aktieposten i teatret, og i 1954 nedlagde man alle de gamle teatersale og byggede nye flotte sale. De blev i tiden efter brugt som restaurant, og blev i weekenderne brugt som dansesal.
Musicalteatret
Dårlig økonomi satte i 1973 en stopper for Fredericia Teater, og i samme år blev bygningen overtaget af kommunen. Men da man senere fik et musicalakademi til byen, tog man igen lokalerne i brug, og begyndte at opføre musicals på teatret.
Økonomien havde svært ved at følge med, og de første år som musicalteater så sorte ud. Redningen skulle være den kunstneriske Søren Møller, men selvom teatret for første gang i hele sit virke fik en kæmpe succes med et hav at strålende anmeldelser og flere udsolgte forestillinger, kunne den økonomiske del ikke følge med. Derfor måtte Fredericia Teater den 16/3 2020 erklære sig konkurs. I skrivende stund vides det derfor ikke, hvordan historien om Fredericia Teater ender, men vi håber på, at de på et tidspunkt vender stærkt tilbage, og at teatermagien igen kan blomstre i Fredericia.