Tag dig godt af dine tænder og få et godt smil

Profilbillede

Noget af det første man ser, når man møder et nyt menneske, er smilet, eller nærmere bestemt, tænderne. De er med til at give et indtryk af hvem du er, og måske vigtigst af alt, hvor god du er til at tage dig af dig selv. En mund med gule tænder, manglende tænder eller sorte pletter kan give et indtryk af, at du er uhygiejnisk. Læs med her, og lær hvordan du tager dig godt af dit smil.

Gå hyppigt til tandlægen

Det er ikke for sjov, at tandlægerne gerne vil se dig mindst én gang om året. Du kan endda finde en tandlæge nær dig, for at gøre besøget nemmere. Så find en tandlæge i Fredericia eller omegn, så du nemt kan svinge forbi på vej på arbejde, i en pause eller på en fridag.

Det er forståeligt, at tandlægebesøg kan være uoverskuelige. Det kan være et dyrt besøg, og hvis man ikke mærker noget på sine tænder, kan det virke som spild af penge.

Men det er ikke nødvendigvis, at du kan mærke, hvis du er ved at få et hul i tanden, eller at du er ved at få en syreskade. Og jo længere du venter, desværre kan skaden blive og des dyrere bliver turen, når du ikke længere kan udsætte besøget.

Derfor er rådet, at passe dine årlige tjek, hvor du får et grundigt tandeftersyn til billigere penge, og hvor de går ind og giver tænderne den pleje de behøver.

Tag tandbørstningen seriøst

Som små, skal man lære hvordan man børster sine tænder omhyggeligt. Denne vane skal danne grundlaget for, hvordan du børster dine tænder resten af dit liv. Først og fremmest er det vigtigt at man husker at børste tænder både til morgen og til aften. Dette er en grundregel, og det er nok den første vane man får tillært. At man glemmer det i ny og næ, er ikke så væsentligt. Det vigtigste er, at man sørger for at holde vanen, størstedelen af tiden.

Næst er rytmen man børster tænder på vigtig at overveje. I gennemsnit skal man børste tænder omkring to minutter. Dernæst skal man sørge for at være nænsom. Man skal altså ikke presse for hårdt ind imod tænderne, når man børster. Og tilmed skal man forsøge at børste sine tænder i små cirkelbevægelser, for at få mest ud af børstehovedet, og for at undgå at belaste emaljen uhensigtsmæssigt.

Til slut er det væsentligt at man bruger tandtråd. Selvom tænderne sidder tæt, kan der stadig bevæge sig bakterier ind imellem dem, som kan være skadelige, hvis de sidder der for længe. Det er også ofte her, man får huller i sine tænder. Derfor er det altså en god tommelfingerregel, at man benytter sig af tandtråd, efter man har børstet sine tænder.

Pas på hvad du spiser

Nogle fødevarer er mere sukker og syreholdige end andre, og specielt disse fødevare kan sætte permanente spor på dine tænder. Disse fødevarer er ikke forbudte at indtage, men du skal være opmærksom på, hvilke mængder du indtager dem i. De fleste tandlæger vil kunne give dig en brochure over disse fødevarer, hvor nogle af de mest skadelige er syreholdige drikke som sodavand, juice og kaffe. Vil du have et lille overblik over syreholdige spiselige fødevarer, er slik og citrusfrugter.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Redaktionen
False {
}